Форум Добромиль.org

Please login or register.

Увійти

Автор Тема: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ  (Прочитано 35372 раз)

chasset

  • Ветеран
  • *****
  • Карма: 3
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 677
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
« : 05 Вер. 2010, 20:25:55 »
  • Publish

  • 10. Факти на долоні

    Щорічно на планеті споживають 500 більйонів філіжанок кави. У кавовій промисловості задіяні 25 мільйонів людей. Кава-займає друге місце серед товарів, що їх найбільше споживають. За статистичними даними більше, ніж кави, людство купує хіба що нафту. 

    9. Кажемо "дякую" кізонькам за кавусю
    Але християни-копти в Ефіопії вважають, що саме їхні ченці відкрили каву. В певні пори вони мусили протягом сорока годин поспіль молитися, а це було не так просто, траплялося, що й сон перемагав їх. Та якось один чернець звернув увагу на те, що кози, об'їдаючи галузки невідомих кущів разом із плодами, стають дуже жваві і мало не танцюють. Чернець з цікавости скуштував ягоди і відчув, як сон відступає. Своїм відкриттям він поділився з іншими ченцями і незабаром уже всі вони стали вживати цю дивовижу. А коли пізніше котрийсь чернець витяг обгорілу галузку з вогню і спробував ті ягоди підсмаженими, ефект виявився ще яскравіший.
    Так поволі дійшли вони й до того, що почали молоти підсмажені ягоди і пити гіркуватий відвар. Бо одна річ відкрити кавові зерна, а друга - навчитися робити каву, адже вивар із сирих зерен це безвартісна люра.


    8. Панацея від хоріб
    На Сході  кавою лікували хороби ока, цингу (зуби) і подагру. У цій місцині теж помітили, що "кава пришвидшує думку і тішить серденько".


    ДАЛІ БУДЕ.

    « Останнє редагування: 07 Вер. 2010, 11:11:30 від chasset »
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #1 : 07 Вер. 2010, 10:14:37 »
  • Publish

  • 7. Історія відкриття кави має дві версії - мусульманську і християнську. Арабська легенда розповідає про шейха Омара, який був прославленим лікарем, але жив у печері, як простий пустельник. Мабуть лише такому святому чоловікові й могла явитися райська птаха. Коли він її помітив уперше, дивовижна птаха виспівувала чарівливі пісні, та щоразу, як Омар пробував її упіймати, на місці птахи з'являлися пахучі квіти і небачені досі плоди. Омар не знайшов для них кращого застосування, окрім як вживати за приправу для відварів, якими лікував хворих. Відвари виявилися цілющими, і чутки про них розійшлися по всій Аравії. Згодом Омара проголосили святим і в Мецці на його честь заснували монастир.

    6. Тим часом єменська легенда не заперечує ефіопської. Єменці оповідають, що біля гори Сабр стояв монастир, але вже мусульманський. Один із пастухів, ім'я якого, за твердженням Британської Eнциклoneдiї, було Кальді, пас монастирських кіз на схилах гори, і помітив, що кози не сплять, а брикають. Наступної ночі повторилося те ж саме. Стривожений пастух розповів ченцям про дивну поведінку тварин, і ті порадили простежити, які рослини жують кози вдень. І ось пастух приніс в монастир гілки з темно-червоними ягодами.
    У кожній такій ягоді було по два ясно- зелених зернятка. Монахи довго і безуспішно гортали старі книги, шукаючи якоїсь вказівки про дивну рослину, і врешті виявили, що це рослина не місцева. І була вона завезена в Ємен ефіопськими християнами з провінції Каффа, висаджена на Єменській землі, але незабаром здичавіла. Ченці на собі спробували дію відвару зерен і переконалися в його збудливій дії. Вони називали його "кафе" за іменем провінції Каффа, або ж "кава", що по - арабському означає "бути сильним", "рішучим".
    Оскільки саме з Ємену кава набула найбільшого поширення, то араби так і називають її - "дочка Ємену".
    « Останнє редагування: 07 Вер. 2010, 10:17:55 від chasset »
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #2 : 07 Вер. 2010, 11:10:33 »
  • Publish

  •  5. Головні віхи ( те, що становить етап у розвитку кого-, чого-небудь)   в історії кави

    850 рік - Всім відома історія відкриття ягід кави. Легенда про наглядового ефіопського пастуха Калді і його кіз свідчить: Калді відмітив, що після того, як його кози поїдять червоних ягід з якогось куща, стають вони рухомішими і енергійнішими. Допитливий пастух почав експерементувати самостійно і відчув себе після споживання ягід щасливішим.

    1100 рік - Перші кавові дерева вирощені на Аравійському півострові. Араби почали обсмажувати зерна і варити напій qahwa.

    1475 - В Константинополі відкривається перший в світі магазин кави.

    У 1554 році відбудовуються дві перші кав'ярні.

    1600 - Кава потрапляє до Європи через Венецію. Перша кав'ярня в Італії відкривається в 1654 році.
    Коли у сімнадцятому столітті кава з"явилася уперше в Європі, то католицькі священники наклали мито на диявольський трунок. Вони побоювалися, що кава витіснить вино, котре було освячене, як вони вважали, Христом. Папа Климентій VIII, скуштувавши напій, цілком змінив свою думку. Він поклав край релігійній полеміці у такий спосіб, що просто символічно охрестив напій, що дозволило віруючим католикам його споживати.

    1607 - Кава представлена Новому Світові капітаном Джоном Смітом, засновником Вірджинї в Джеймстауні.

    1652 - Перша кав'ярня відкривається в Англії. Кав'ярні тут називаються "університетами пенні" (пенні беруть і за вхід, і за чашку кави). У 1688 році Едвард Ллойд відкриває свою кав'ярню.

    1672 - Відкриття першого Паризького кафе, в якому подавали каву. У 1713 році король Людовик XIV побачив живе деревце  кави.

    1683 - Перша кав'ярня відкривається у Відні. Турки, переможені у війні, залишають після себе мішки кави.

    1690 - Голландська мова стала першою, на якому "заговорила" кавова комерція. Кава ввезена контрабандою з арабського порту Мокко і транспортується до острова Цейлон і Ост-індії для культивування.

    1721 - Перша кав'ярня відкривається в Берліні.

    1723 - Дерева кави привезли до Америки для культивування. Ґабріель де Клійо, французький військово-морський офіцер, транспортує розсаду до Мартінику. До 1777 року на острові вирощені 1920 мільйонів дерев.

    1727 -  У  Бразилії з'являється кавова промисловість, що зароджується з розсади,  котру завезли контрабандою контрабандою з Парижа.

    1750 - Один з найперших кавових будинків Європи відкрився  у Римі. До 1763 року у Венеції існувало вже більше
    2 000 магазинів кави.

    1822 - У Франції створений перший дослідний зразок эспрессо-машини.
    1885 - Процес використання природного газу і гарячого повітря стає найбільш популярним методом обсмажування кави.

    1900 - В Німеччині стає популярним Kaffeeklatsch -  дослівно "балачка під час попивання кавусі".
    1905 - В Італії виготовлена перша комерційна эспрессо-машина.

    1908 - Mellita Bentz робить фільтр, що використовує папір.

    1933 - Доктор Ернест Іллі розвиває першу автоматичну эспрессо-машину.

    1938 - Компанією Nestle винайдена перша розчинна кава Nescafe.
    1945 - Ачиллес Ґаґґіа створює  эспрессо-машину з поршнем, котрий під дією високого тиску уможливлює прохід  товстого шару збитих вершків.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #3 : 07 Вер. 2010, 11:12:15 »
  • Publish

  • ДАЛІ БУДЕ!
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #4 : 08 Вер. 2010, 10:25:36 »
  • Publish

  • Історія кави в Україні

    Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком — саме тоді у Кам'янці-Подільському турки заснували першу кав’ярню.

    Львів по-справжньому розсмакував цей напій у XVIII столітті. До міста кава потрапляла не лише зі Сходу (зокрема, з Туреччини), але й із Заходу, з Відня, де галичанин
     Юрій Кульчицький у  1683 році відкрив каварню «Під синьою фляжкою». Згодом заклад відомого галичанина творив моду на каву у цілій Європі. Замість вивіски тут був почеплений турецький кавник, який згодом став знаком усіх каварників.

    А віденський скульптор Емануїл Пендель увіковічнив Юрія Кульчицького пам'ятником у столиці  Австрії.

    У XIX столітті Львів немов очманів від кави- її пили всі: спросоння і натще, вдома і під час гостювання, до їжі і після.

    Вважалося, що біла кава — з молоком та цукром — напій символічний, а чорну вживали хіба за пиятикою. По-особливому ставилося до кави жіноцтво. Траплялося, що деякі пані брали її із собою до церкви, аби випити після причастя.

    У  колишньому СРСР лише три підприємства монопольно виробляли каву – це Ленінградська, Московська та Львівська фабрики. І якщо заснування перших двох “столичних” було стратегічним кроком, то у Львові нічого не розпочинали “з нуля”, а просто відродили виробництво галицької кави, налагоджене там задовго до “совітів”. Адже львів’яни почали пити каву ще тоді, коли в Росії вона була малознайомим екзотичним, лише “царським” напоєм, який привіз туди Петро І.

    Минуло вже четверте “кавове” для львів’ян століття. Традиції кавопиття тут давно перетворились у культ – і не в останню чергу через патріотизм та гордість за свого земляка Юрія Кульчицького, який 327 років тому  відкрив першу у Відні кав’ярню.

     І якщо з XVII-го століття на Галичині пили “привізну” каву, то вже на початку ХХ-го у Львові з’явилася власна кавова фабрика, яка спеціалізувалась не лише на виробництві кави, а й кавових напоїв із модними тоді домішками – цикорієм та злаковими.

    Відомими центром з виробництва кави в Україні є Одеса. Тут на базі Одеспродкомбінату-одного із найстаріших підприємств по виробництву продуктів харчування в Україні, заснованого  у 1862 році уродженцем Швейцарії оганном Фрідріхом Енні

    У 1947 році на прилавках тодішньої радянської України з'явилася перша одеська кава.

    У 1967 році першим в Україні комбінат почав виробництво розчинної  кави на устаткуванні данської фірми Niro Atomizer
     
    Сьогодні улюблена всіма кавова продукція комбінату проводиться під торговими марками Coffee UP, Одеська Кава і Шустов.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #5 : 08 Вер. 2010, 10:26:20 »
  • Publish

  •  ДАЛІ БУДЕ.  ;D
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #6 : 10 Вер. 2010, 08:16:49 »
  • Publish

  • 4. Кавуня урятувала братів від смертної кари


    Братам- близнюкам ось-ось мали б відрубати голову, якби королю Густаву III не прийшла до голови забаганка: видумати для них інший спосіб смертної кари. Король вирішив на їхньому
     прикладі перевірити, як два однакові організми відреаґують на на чай та на каву. Цей відомий експеримент мав би  врешті- решт показати, котрий з напоїв шкідливіший.
    Тому близнюкам щодня давали по три горнятка: одному- чаю, іншому- кавуні. Та ба, королю таки не вдалося дочекатися тієї часини, коли шкідливі напої уб"ють  піддослідних злочинців. Король загинув під час бою, і настала тепер черга лікарів, котрі мусіли спостерігати за близнюками. А вони, як на зло, знай собі живуть та й годі.
    Той брат, що споживав чай, помер у віці 83 роки, а той інший, що попивав кавусю,   пішов на тамтой світ на кілька років пізніше. Еге ж бо, така ось баєчка.

    3. Кава для генія

    От хто-хто зловживав кавусею, то це - Оноре де Бальзак, французький письменник. Він випивав шодня коло 60 філіжаночок кави. Ясна річ, що така доза не могла не датися взнаки  його здоров"ю. Але, як подейкують, кава допомагала творити Оноре де Бальзаку,
    письменник аж ніяк не міг собі дати раду в  тому, аби відмовитися від кавусі.  Хоча вже на схилі віку він визнавав, що всі недуги його -то від кави.

    А от Вольтер теж не пас задніх. Він споживав до 50 філіжаночок кави.

    Залюбки попивав кавусю і композитор Бетховен. Подейкують, що майстер заварював кавусю з однакової кількости кавових зерен- 64 на філіжаночку.

    Міцнюща кава, що не кажіть, бо ж на приготування одного горнятка еспресо треба 42 зернятка кави.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #7 : 10 Вер. 2010, 08:36:49 »
  • Publish

  • 2. Кавові ванни :-\

    Таке витворяють у Японії. Там нагрівають до температури 60 градусів спеціальну кавову масу. І посидить собі чолов"яга чи жіночка 20 хвилин у такій  ванні, що як би там утома не валила з ніг людину, після такої ванни  стовідсотково можна повернути бадьорість духу. У каво-сауні у Токіо вміст кавової маси досягає  13 тон. Ось тобі і маєш!


    1. Kopi Luwak-то саме, що з гіменця каву робити ;D

    Виявляється, найдорожчу і найсмачнішу каву, виготовляють, власне, з тієї купки запашної. Ясна річ, не з кожного гіменця, однак лише з тих купочок, що ї залишає дуже рідкісна тваринка на ймення лювак, що мешкає лише на островах Ява та Суматра. І нема сі чого дивувати, людоньки.
    Шлуночок лювака перетравлює хіба що кавові зерна і більш нічого. Воно таке розумне, що їсти погані плоди кави не буде, обробивши з"їджені зернини  шлунковим соком, тота тваринка залишає після себе запашну купку.  А ви, гурмани, рихтуйте гаманець, і кавуня - ваша! А на маєш, 450 грамів тієї кави Kopi Luwak коштують 75 долярів- рекордна ціна дорогого і поготів напою.
    « Останнє редагування: 10 Вер. 2010, 09:00:15 від chasset »
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #8 : 10 Вер. 2010, 08:38:57 »
  • Publish

  • Далі буде!
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #9 : 12 Вер. 2010, 08:51:58 »
  • Publish

  • Шлях кавових зерен до нашого столу починається здалеку. У тропічних районах Африки, Америки і Азії ростуть вічнозелені дерева і кущі родини маренових. Це сімейство об'єднує до 5 тис. видів, 50 з них кавові дерева, плоди яких дозволяють нам насолоджуватися смачним і ароматним напоєм.

    Трішки статистики: на нашій планеті нараховується понад 6 млрд. кавових дерев, а площа, котру вони займають,  становить 4,5 млн. га. Уявімо собі  гігантську працю мільйонів людей, що забезпечують нам можливість випити горнятко кави.

    Кавові дерева можна було б назвати великими кущами або невисокими деревами (4.5 м). Якщо за деревом не стежити, воно може вирости і до 9 м, але врожай при цьому поменшає. Тому культивують невисокі дерева, щоб полегшити догляд за ними і збір урожаю.

    Листя темно-зелене, шкірясте, блискуче. Воно зберігається на дереві від трьох до п'яти років. У пазухах листя ховаються квіти, які дуже приємно пахнуть, нагадуючи білі квіти жасмину. Плоди кавових дерев червоні або чорно-сині, що досягають розміру великої вишні.

    Розкривши плід, можна побачити дві одягнутих у рогову оболонку плоско-опуклі насінини, покриті сріблястою шкіркою. Так звані кавові зерна прилягають одне до другого плоскими боками. Кавовий плід своєю структурою є кістянкою, а не бобом, як його іноді помилково називають. Звичайний плід містить дві насінини. Але трапляється і так, що одне з зерен залишається в зародковому стані. Такі плоди частіше знаходять на краях гілок і збирають окремо для приготування так званої "перл-кави", якість якої особливо відзначається знавцями.

    Наймовірніше  справа тут у тому, що плід виходить округлішим, ніж звичайний, і може бути рівномірно обсмажений у домашніх умовах на пательні, яку легенько потрушують.

    Вигляд кавового дерева і відповідно плодів залежить  від сорту, кліматичних умов, ґрунту, способу розведення. Краще  кавові дерева ростуть на пухкому ґрунті в теплому кліматі з стійкими температурами, потребують  до 3000 мм опадів на рік. Такі умови на земній кулі характерні для екваторіальної і тропічної зон.

    Ґрунт на кавових плантаціях повинен містити поташ, азот. Прекрасні результати досягаються на вулканічних грунтах, і у Бразилії на червоних ґрунтах. Ґрунт повинен бути вологим, але не перезволоженим.

    Дуже чутливі кавові дерева до температури: середньорічна повинна бути біля 21° і коливатися в межах від 13-27°. Вищі температури спричиняють дуже швидке дозрівання плодів, якість кави при цьому сильно погіршується.

    З іншого боку, холод вбиває кавові дерева. Не прижилися вони навіть у порівняно теплому кліматі Флориди в США.
    При температурі повітря нижчій за 8°С кавові дерева можуть загинути. Ось чому в природних умовах Європи вони взагалі не зустрічаються. Марними виявилися спроби вивести сорти кавових дерев, менш чутливих до холоду. У нашій країні кавове дерево можна побачити тільки в оранжереях ботанічних садів.

    Кавові дерева виростають на всіх висотах, починаючи від рівня моря до лінії морозів у тропіках на висоті біля 2 тис. м. На більших висотах кава дозріває повільніше, але  якість при цьому значно поліпшується.
    Мають значення висота і розташування ділянки плантації. Для рослин потрібні не тільки певна температура, але й кількість сонячного світла. Прямі сонячні промені для кавових дерев згубні. Ось чому вони  краще ростуть в тіні інших, вищих дерев. На плантаціях для цього використовують високі і стрункі дерева еритрини. Частіше за все перед висадженням в ґрунт зерна кавового дерева очищають від м'якуша. Саджанці на другому році життя пересаджують на плантації. Ще через два роки з'являються перші плоди, а в п'яти-семирічному віці дерево вже досягає зрілості.

    Кавові дерева дають урожай до 50 років, але інтенсивне плодоносіння продовжується тільки 15 років. Оскільки сезонні зміни в тропічному і субтропічному кліматі невеликі, дерева квітнуть і плодоносять упродовж всього року. Кількість врожаїв у році залежить від температури і вологості. У горах, де температура нижча, дозрівання триває довше і врожай збирають один раз; у теплих вологих долинах - до чотирьох разів на рік. Розміри урожаю коливаються з трирічним періодом. За рік одне дерево приносить до 3 кг сирих кавових зерен, а з 1 га плантацій їх отримують до 20 ц.

    Кавові дерева примхливі і вимагають дбайливого і систематичного догляду. Існує немало сільськогосподарських шкідників і хвороб, що вражають як плоди, так і самі кавові дерева. Наприкінці минулого століття іржавчинний грибок уразив дерева на Цейлоні (нині Шрі-Ланка).
    Жодні заходи не змогли зупинити страшну хворобу, яка лютувала більше 20 років. Якщо в 1870 р. Цейлон експортував більше 50 тис. т кави, то до початку XX у. в країні не залишилося жодного здорового дерева.

    Кава - прекрасна домашня рослина, яку можна вирощувати з саджанців. На третьому році життя рослина починає квітнути білими пахучими квітами. У домашніх умовах кавове деревце плодоносить. Від дорослої рослини можна отримати до півкілограма зелених зерен на рік.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #10 : 12 Вер. 2010, 09:07:53 »
  • Publish

  • сорти та види кави

    Фахівці вважають, що кількість різних сортів кави на земній кулі переважає тисячу. Залежно від своїх якостей кожний сорт використовується інакше. Левова частка всіх сортів складається із зерен одного виду кави аравійської, або арабіки. Вже у нашому столітті був виявлений ще один вид кави, що отримав визнання. Це робуста. Є й інші види, але з різних причин вони не набули визнання (наприклад, ліберика маловрожайна комерційного попиту не має).

    На міжнародному кавовому ринку застосовується особлива класифікація всієї різноманітності сортів кави, що розділяє їх на три великі категорії. Головним критерієм включення тієї або іншої кави в певну групу служить якість зерен.

    Перша категорія називається майлд (Mild). У неї включають всі найкращі сорти кави арабіка – від рідкісних до широко поширених. Для того, щоб підкреслити їх високу якість, цю категорію точніше називають «м'яку каву, вирощену на високогірних плантаціях». Високогірною вважається кава, зібрана на висоті не менше 500 метрів над рівнем моря, а часто висота розташування кавових плантацій становить 1000-1500 метрів. При цьому кавові ягоди треба збирати цілком зрілими, а потім  необхідно їх ретельно обробити.

    Ця категорія найякіснішої кави різко відрізняється від іншої категорії – менш якісних, різких і грубих на смак, дешевих зерен. Вона називається бразильською кавою.

    Така назва категорії обумовлена тим, що широчезні бразильські плантації, розташовані не в горах, а на рівнині, дають велику кількість дешевої, іноді недбало зібраної і обробленої кави. В той же час така назва неточно відображає реальність, оскільки Бразилія  виробляє також  і прекрасні м'які сорти, що відносяться до категорії майлд.

    У третю категорію входять сорти кави робуста. Вони поступаються на смак і аромату сортам кави арабіка, і орім цього, їх вміст кофеїну більший (приблизно на 30-40 відсотків). У робусти є свої переваги – невибагливість у вегетації, стійкість до хвороб і, головне, дешевизна. От чому робуста на кавовому ринку займає своє, не менш важливе місце, ніж арабіка.
    Дерева робусти уперше були виявлені в Заїрі (колишня країна Бельгійське Конго) дикорослими і почали культивуватися на початку XX ст. Дерева ростуть на невеликих висотах і плодоносять вже через два-три роки, а не через п'ять, як арабіка. Робуста стійка до захворювань і холоду. Непримхливість зробила цей вид кави популярним серед виробників. Там, де гине арабіка, саджають робусту.
    Кращі сорти робусти вирощують на Мадагаскарі та у Гвінеї. У цього виду короткі, округлої форми зерна, які при обсмажуванні сильно темніють. Напій з робусти відрізняється гострим, гірким смаком і містить багато кофеїну. Напій з арабіки більш м'який і ароматний.

    Неважко здогадатися, як складають суміші. Зерна робусти надають каві красивий колір та міцність, а зерна арабіки - аромат і приємний тонкий смак. Щоб букет отримав бажаний смаковий відтінок, залишається додати невелику кількість зерен інших сортів.

    Більш поширена класифікація географічна. Каву називають згідно імени місцевості, де вона вирощена, або порту вивозу. Однак подібна назва ще мало про що говорить. Партії кави навіть з однієї провінції можуть значно відрізнятися. До того ж, один і той же  сорт кави можна по-різному обсмажити і розмолоти. Експертні організації країн-виробників кави додають усіх зусиль, щоб забезпечити підтримання певного стандарту. У цьому заслуга експертів і дегустаторів.

    Головним постачальником кави на світовий ринок є Бразилія. П'ята частина всіх земель, що обробляються у цій країні, зайнята  кавовими плантаціями. Жодна інша держава не може конкурувати з нею за кількістю кави, що продукується. Бразильська кава є дуже високої якості.
    Однак вислів "бразильська кава" - це майже нічого не означає. У цій величезній країні з її розмаїттям умов існує безліч типів кави. Усі місцеві сорти - арабіка, і майже вся ця кава готується сухим методом. Близько половини усієї бразильської кави потрапляє на ринок під загальною назвою сантос (від порту Сантус, звідки ця кава вивозиться у всі країни світу). Кращий різновид - бурбон сантос.

     У великій кількості в Бразілії виробляють також сорти мінас і парана (так називаються два штати цієї країни). Існують  інші сорти бразильської кави, але вони менш популярні. Наприклад, сорт ріо, якому властива груба гострота і лікарський запах, спричинений йодом, що міститься в ґрунті. Подібний букет подобається далеко не всім.

    Високу репутацію у всьому світі має колумбійська кава виду арабіка мокрої обробки. Сорти, що експортуються, відрізняються приємним, м'яким, багатим смаком, тонким ароматом, хорошою кислотністю. Основна класифікація колумбійських сортів здійснються за назвою місцевостей, у яких вони виробляються: медельїн, вірменія, мані-салес (скорочено ці три сорти називають мам) та ін. Перед відправкою споживачам каву сортують за розміром, що, правда, далеко не завжди відповідає якісним показникам. Вищий сорт з найбільшими зернами називається сюпремо. Після відбору експортних розмірів залишається кава під назвою "пасилла", вона йде на внутрішнє споживання.
    Ціниться на світовому ринку кава з Коста-Ріки - промита арабіка. Її кращі сорти вирощують на центральному плато - довкола міста Сан-Хосе. Класифікація: пасифік, атлантик. Якість кави багато в чому залежить від висоти місцевості, де її вирощують. У цій країні прийнято відбирати каву за категоріями: європейська - великі зерна ручного сортування, американська - великі і малі зерна машинного сортування.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #11 : 12 Вер. 2010, 09:19:07 »
  • Publish


  • Домініканська Республіка постачає каву, відому під назвою сан-домінго - арабіку мокрої і сухої обробки. Зерно дрібне, але напій виходить смачним і ароматним. В Еквадорі розташовані найвищі високогірні плантації арабіки в світі (вище 2700 м над рівнем моря). З цієї кави виходить різкий напій прекрасної консистенції. Переважно її використовуєть у сумішах.

    У Сальвадорі кава культивується на вулканічних схилах центральної області. Кава - арабіка мокрої обробки (тільки 6% зазнає сухої обробки). Є різновиди, але загалом сальвадорська кава має хорошу кислотність, м'який смак, хоч без яскравого аромату. Гватемала постачає на ринок промиту арабіку, яка, як і кава Коста-Ріки, класифікується залежно від висоти плантацій.

    Кава Гаїті - арабіка мокрої і сухої обробки. Зазначимо, що кава Вест-Індії перевершує за якістю каву, вирощену на тих же висотах у Центральній Америці. Високогірна кава відзначається хорошою міцністю і кислотністю. Кава з Гаїті м'яка, приємна на смак. Гаїтяни дуже сильно обсмажуюють зерна.

    Чудова кава хона вирощується на Гавайських островах. Це кава з дуже багатим смаком, м'яка, з особливими відтінками і відмінної консистенції.

    Ніжна, з прекрасним ароматом кава вирощується на Ямайці. Знаменитим є сорт блю монтань, але виробляють його дуже мало (менше 50 т в рік) і тому ціни на нього високі. Кава з Ямайки популярна у світі. На жаль, експерти відзначають, що кави з такою назвою надходить на ринок набагато більше, ніж її виготовляється в країні.

    У широких межах варіюється якість кави з Мексики, що визначається широким спектром умов вирощування. Усі сорти - промита арабіка. Кращий сорт - прима вошд. Кава з прекрасним букетом і тонкою кислотністю.

    Перуанська кава (промита арабіка) на світовому ринку з'явилася порівняно недавно. Вона м'яка, з хорошою кислотністю, прекрасної міцності. Високо (на рівні з колумбійською кавою) котується на світовому ринку венесуельська промита арабіка.

    Венесуельську каву часто маркують як маракайбо, за назвою порту вивозу. Смак кави багатий, тонкий, з винним присмаком і легкою кислотністю. На гірських затінених ділянках кубинських провінцій Ольгин, Гранма, Сантьяго-де-Куба і Гуантанамо вирощують сорти кави, які не поступаються своїми якостями кращим, знаменитим зразкам.
    Три чверті кількості кави, що надходить  на світовий ринок з Африки - це робуста. В основному робусту з провінції Амбріз постачає Ангола. Ця кава нейтральна, але дуже міцна і йде в суміші як наповнювач. Однак в Анголі вирощують і арабіку сортів кондо і андуло, що дуже подібні до бразильського сантоса.

    У Бурунді культивують арабіку мокрої обробки - високої якості, хорошої міцності і кислотності зі специфічним смаком. М'яку і приємну на смак каву вирощують на високих гірських схилах і плато Камеруну. Приблизно 30% - це арабіка, усе інше - робуста.

    Кава аравійська почала свій довгий шлях з Каффи - провінції Ефіопії. Там і тепер вирощують значну кількість кави. З ефіопських сортів найбільш відомі харрар і джимма (так називаються міста, де вони виробляються). Харрар - сорт високого класу, який часто використовують у суміші з менш цінними сортами. Кава з нього дуже міцна, з високою, яскраво вираженою винною кислотністю і пікантним ароматом. Існують два різновиди: шотберрі і лонгберрі. Вище котується остання.
    Уся кава Ефіопії - арабіка сухої обробки. Хоч на вигляд сорти джимма і сидамо зовні непривабливі - маленькі гострі зерна. Але вони додають напою неповторний, збуджуючий пучок ароматів. Обидва сорти йдуть у суміші з колумбійськими і яванськими. Мокко-стайл з Ефіопії має багато рис всесвітньо прославленого мокко, хоч йому і бракує тонкості. Цей сорт може цілком замінити мокко там, де його немає. Нижчі за якістю види дикорослої кави з Ефіопії вивозять під загальною назвою "абіссінська кава".

    Кот-д'Івуар постачає на ринок тільки робусту.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #12 : 12 Вер. 2010, 09:31:26 »
  • Publish



  • Кенія вирощує  арабіку з м'яким делікатним кислуватим присмаком, що нагадує колумбійську. Кенійську каву високо цінують в Європі. Арабіка мокрої обробки з Руанди за міцністю, ароматом, кислотністю котується на рівні кращих сортів. Багатий на смак, м'який, соковитий з делікатною кислотністю сорт піберрі вирощують на схилах Кіліманджаро в Танзанії. Прекрасні сорти арабіки виробляють в Заїрі, але у малій кількості. В основному там виробляють робусту.

    У Гвінеї вирощують робусту сортів гаморі, серпанку, інеак. Метод обробки - сухий. Напій з цих сортів виходить міцним, але смак і аромат у ньому виражені мало.

    В Азії каву виробляють Єменська Арабська Республіка, Індія, Індонезія, В'єтнам. Фахівці високо цінять сорти кави, що вирощується в Південо-Африканській Республіці (ПАР). Саме звідти походить мокко. Ця кава легендарна вже тому, що головним чином про нього можна тільки почути або прочитати.

    Мокко - перший сорт кави, про який дізналися європейці. Тому в XVII-XVIII ст. навіть кава з Вест-Індії іменувалася мокко.

    Кава росте у гірських районах ПАР на висотах 800-2000 м. Плодоносять дерева на четвертий-п'ятий рік. Найурожайніший сорт бураї росте в провінції Ходейда. Отримують 16-17 кг кавових зернен з дерева в рік. Проте найкращим вважається сорт матарі, що вирощується біля м.Сані. Зерна невеликі, шафранового забарвлення. Його називають "кава лордів", оскільки збирають його зовсім мало, приблизно 100 т на рік і коштує він дорого.
     А от єменську каву збирають восени. З кошиків її на три-чотири дні висипають сохнути на плоскі дахи будинків. Після цього каву забирають у темне приміщення, щоб вона "увібрала сонце". Потім знову сушать на сонці. Лущать каву жорнами, а потім на великій, сплетеній з пальмового листя таці жінки починають підкидати кавові зерна так, щоб до країв зібралося все сміття. Хвилеподібними рухами все зайве віддаляється з таці, а чисте зерно зсипається в кошики. Далі відбувається ручне сортування і видалення внутрішньої оболонки на механічному віялі.

    В Індії панує чай. Однак кліматичні і грунтові умови дають змогу успішно вирощувати тут і каву. Основним її виробником штат Майсур. Фахівці відносять цю каву до кращих сортів. Вона має хороший аромат і характерний кислотний присмак. В Індії виготовляють переважно арабіку сухої і мокрої обробки, менше - робусту, проте культивують її щораз більше. Довгий час кава для Індії була другорядною культурою, але зараз стан змінюється. Три чверті кількості арабіки з Індії класифікується як плантейшен (промите зерно), а решта - арабіка сухої обробки черрі.

    В'єтнамська арабіка загалом має досить високу якість. Починаючи з 1974 р. культивують унікальний її різновид, що отримав високу оцінку експертів. Насіння цих дерев завезене з Куби і за допомогою кубинських спеціалістів адаптовані до умов місцевого клімату.  Для вирощування кави виділені значні площі на державних фермах провінцій Фуки і Дінгзіао.

    В Індонезії спочатку панувала арабіка, але плантації загинули внаслідок захворювання дерев іржавчинним грибком. Не вдалося розвести тут вид "ліберика". 90% плантацій займає робуста, завезена сюди з Конго, щоправда в нових умовах вона значно змінила свої властивості.

    Одним з перших постачальників кави був острів Ява. Зараз там вирощують робусту, яка цінується на світовому ринку, але вирощують її мало. Колись давно каву доводили до потрібної кондиції під час багатомісячного шляху в Європу, за що капітани кораблів навіть отримували спеціальні премії.

    Географія вирощування кави


    Робуста:
    Бразилія, Еквадор, Камерун, Мадагаскар, Танзанія, Уганда, Індія, В'єтнам, Індонезія, Того, Конго, Південно-Африканська республіка

    Арабіка:

    Нікарагуа, Гондурас, Ель-Сальвадор, Панама, Мексика, Гватемала, Коста-Ріка, Бразилія, Колумбія, Венесуела, Кенія, Уганда, Танзанія
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #13 : 12 Вер. 2010, 09:42:51 »
  • Publish

  • буде ще!
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов

    chasset

    • Ветеран
    • *****
    • Карма: 3
    • Offline Offline
    • Повідомлень: 677
    Re: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУСЮ
    « Reply #14 : 16 Вер. 2010, 18:34:13 »
  • Publish

  • Кава натуральна смажена.
         
    Випускають наступних видів:

    -          кава натуральна, смажена в зернах.
    -          кава натуральна, смажена  без додавань.
    -          кава натуральна, смажена з додаванням цикорію або винних лаз.

    Залежно від того, до якого торгового сорту за якістю відноситься сира кава даного найменування, смажену каву також ділять на 2 торгових сорти: вищий і 1-й.
               
    Каву, що смажиться в зернах вищого сорту виготовляють з кавових зерен одного з видів вищого сорту – кава з Колумбії, Мокко,  Коста-Ріки Плантейшен, Індійської арабіки та ін.

    А кава 1 сорту – Сантос, Джима, Ріо, Індонезійська Робуста, В'єтнамська Арабіка і ін.

    Каву мелену вищого сорту виготовляють з суміші кавових зерен найменувань тих, що відносяться до вищого сорту, а каву мелену 1-го сорту – з кавових зерен одного або суміші найменувань 1-го сорту.

    Каву мелену вищого сорту з додаванням цикорію виготовляють з кавових зерен найменувань, що відносяться до вищого сорту, у кількості не менше 60% кавових зерен найменувань 1-го сорту – не більше 20% і цикорію – 20%, шляхом змішування компонентів.

    А каву мелену 1 сорту з додаванням цикорію – змішуванням компонентів в співвідношеннях не менше 80% кави найменувань 1 сорту і не більше 20% цикорію.


    Розчинна кава.

    Для її отримання використовують в основному обсмажені зерна кави Робуста 2-го сорту, яка дає найвищий вихід екстракту (до 36%) з додаванням сортів Арабіка і Ліберіка для поліпшення смаку і аромату.

    Кавові напої.

    Виробляють 2 види: розчинні і нерозчинні.

    Розчинні кавові напої виготовляють з екстракту нерозчинних кавових зерен таким же способом як розчинна натуральна кава.

    Існує 2 типи: що містять натуральну каву і що не містять натуральної  кави.

    Залежно від рецептури нерозчинні кавові напої ділять на 5 типів:
    1.                              Кавові напої, що містять натуральну каву  без цикорію

    2.                              Кавові напої з натуральною кавою і цикорієм

    3.                              Кавові напої, що містять цикорій і що не містять натуральної кави

    4.                              Кавові напої тільки з цикорію

    5.                              Кавові напої, що не містять натуральної кави і цикорію

    6.                              Кавові мікси (2 в 2, 3 в 1, кава, цукор, вершки)
     

      Методи виробництва кави

    Отже, кавові плоди доспіли. Плоди знімають з дерева, причому роблять це руками. Щоб витягнути зерно, необхідно видалити шкірку плоду і м'якуш, а також внутрішню "сріблясту шкірку".

    Існує два методи обробки плодів - сухий і мокрий.

    Сухим методом отримують 65 % кави. Це найдавніший спосіб: ще араби в Стародавньому Ємені давали змогу сонцю засушити плоди на дереві, а потім струшували їх на підстилку. Кава мокко і джимма-сорти, що найбільше ціняться,- і зараз залишають висихатити на деревах.

    Велика частина кави Бразилії продукується сухим очищенням.

    Урожай збирають під час сухого сезону з квітня до вересня. З дерева знімають всі плоди одночасно. Після початкового промивання плоди розкладають тонким шаром підсихати на сонці упродовж двох-трьох тижнів. Декілька раз на день плоди перемішують граблями, а на ніч накривають від сирості. Разом з підсушенням одночасно відбувається ферментація зерна. Висушені плоди завантажують у спеціальну машину для видалення всіх зовнішніх оболонок.

    У Колумбії кавові плоди зазнають переважно мокрої обробки.

    Збір урожаю відбувається з жовтня до березня у сезон дощів. Для мокрої обробки з дерева зривають тільки стиглі плоди. Оскільки вони достигають не всі одночасно, то  збирання доводиться проводити три-п'ять разів. Після попереднього промивання у спеціальних машинах від плодів частково відділяється м'якуш, потім їх завантажують у баки, де протягом 20-24 год. відбувається бродіння. Після цього у обертальних апаратах під натиском сильних струменів води м'якуш змивається остаточно. Далі відбувається коротке просушування на сонці і обробка в лущильній машині для усунення тонких оболонок.

    Мокрим методом обробляють тільки кращі сорти. Кава мокрої обробки високо цінується на світовому ринку за її тонкий смак. При мокрій обробці процес ферментації зерен вдається проконтролювати краще, ніж при сухій.

    Від того, наскільки уміло виконані операції первинної обробки зерна, багато в чому залежить якість кавового напою. Завершується первинна обробка кави на великих фабриках і оптових складах, де сортують, полірують та змішують різні сорти зерен для отримання потрібного стандарту. Всі ці операції вимагають чималого досвіду, знань і вправності. Необхідно по зернині перебрати сотні і тисячі мішків кавового зерна.
    Тепер на допомогу сортувальникам приходять електронні машини. Через систему лінз електронне око уважно стежить за кожним зернятком і не пропускає зіпсованих. Такі машини замінюють на важкій дільниці кавового виробництва тисячі робітників.

    Ото ж бо  сортування закінчене. Кавові зерна пакують у мішки.
    Приблизно 70 млн. мішків кави вагою  60 кг кожний щорічно потрапляє на світовий гуртовий ринок.
    Сирі кавові зерна жовтуваті або зеленувато-сірі. У них- терпкий присмак. У такому вигляді зерна ще непридатні для приготування кави. Їх важко подрібнити в порошок, вони погано набухають у воді.
    Зелені зерна кави можуть зберігатися більш або менш довго. Однак якщо термін зберігання дуже тривалий, зерна знебарвлюються, стають білястими, і кава втрачає свої смакові й ароматичні властивості.

    Особливо шкідливими  кавовим зернам є  світло і волога.

    Вважають, що зелені зерна кави можна зберігати упродовж двох років. Звичайно, багато що залежить від умов зберігання. А властивості деяких сортів бразильської кави, як стверджують фахівці, при зберіганні від трьох до п'яти років навіть поліпшуються.

    Чим визначається якість сирого кавового зерна? Передусім його ботанічним видом і сортом. Кожний з них має характерні особливості та ту чи іншу цінність для кавового виробництва: одні сорти можна використати самостійно, а інші - лише як наповнювачі для сумішей.

    Потім при оцінюванні якості зерна враховують його товарний сорт, який визначається наявністю дефектних зерен і сторонніх домішок (пісок, камінчики, уламки гілочок і т.ін.) у досліджуваній партії кави.

    Дефекти зерен виникають не тільки під час зростання на дереві, але і внаслідок неякісної первинної обробки, а також при транспортуванні та зберіганні. Якщо останні відбувалися за підвищеної вогкості, то кава набуває запаху плісняви. Дефектні сирі зерна бувають чорними усередині, плямистими, квасними, запліснявілими, знебарвленими внаслідок тривалого зберігання. Ці недоліки вже не усуваються під час обсмажування зерен, і приготований з них напій має неприємний смак і запах. До дефектних відносять також зерна з механічними пошкодженнями: роздушені, зрізані і т. ін. Окрім того, зерна сортують за розміром і кольором.
    Записаний
    "Картагена нашої провінційности мусить бути зруйнована"  Ю.Шевельов
     


    Facebook Comments